Sinagoga Neologă Sion din Oradea a fost construită de comunitatea evreilor reformiști în anul 1878, după separarea de comunitatea evreiască ortodoxă.
Proiectul este al arhitectului Busch Dávid, membru al comunității evreiești, și este încredințat pentru construire reputatului arhitect orădean Rimanóczi Kálmán senior.
Construită după un plan rectangular, Sinagoga Sion păstrează planimetria specifică lăcașurilor de cult mozaic. Clădirea are 33.95 m lungime, 21.50 m lățime și 35.80 m înălțime la vârful cupolei, având ziduri de căramidă plină cu o grosime medie de 75 cm.Clădirea a necesitat un palier larg de lucrări, pornind de la cele de reparații până la cele complexe de consolidare.
Provocări
Cele mai ample lucrări au fost cele de intervenții la fundații, care au constat în execuția unei rețele de centuri de beton armat, sub cota trotuarului, care descarcă pe 16 grupuri de câte 3 piloți rigidizați la partea superioară cu un bloc de beton armat. Piloții au diametrul de 40 cm și sunt forați la 6 m adâncime față de cota terenului amenajat.Pereții de zidărie ale celor patru case de scară au fost cămașuiți cu beton armat, iar la partea superioară s-a realizat o placă de beton armat. Plăcile fac parte dintr-un ansamblu de centuri și bare de oțel laminat care alcătuiesc șaiba rigidă și rezistentă de la partea superioară a pereților de zidărie existenți. Din șaiba de la nivelul părții superioare a pereților, în zona tamburului turlei, există câte o bară de oțel laminat verticală pentru fiecare pilastru.Un element foarte important al proiectului a fost restaurarea picturii murale de inspirație maură, realizată de Horovitz Mór.