monument

Sinagoga Sion

mai mult

Sinagoga Neologă Sion din Oradea a fost construită de comunitatea evreilor reformiști în anul 1878, după separarea de comunitatea evreiască ortodoxă.

Proiectul este al arhitectului Busch Dávid, membru al comunității evreiești, și este încredințat pentru construire reputatului arhitect orădean Rimanóczi Kálmán senior.

Construită după un plan rectangular, Sinagoga Sion păstrează planimetria specifică lăcașurilor de cult mozaic. Clădirea are 33.95 m lungime, 21.50 m lățime și 35.80 m înălțime la vârful cupolei, având ziduri de căramidă plină cu o grosime medie de 75 cm.Clădirea a necesitat un palier larg de lucrări, pornind de la cele de reparații până la cele complexe de consolidare.

Provocări

Cele mai ample lucrări au fost cele de intervenții la fundații, care au constat în execuția unei rețele de centuri de beton armat, sub cota trotuarului, care descarcă pe 16 grupuri de câte 3 piloți rigidizați la partea superioară cu un bloc de beton armat. Piloții au diametrul de 40 cm și sunt forați la 6 m adâncime față de cota terenului amenajat.Pereții de zidărie ale celor patru case de scară au fost cămașuiți cu beton armat, iar la partea superioară s-a realizat o placă de beton armat. Plăcile fac parte dintr-un ansamblu de centuri și bare de oțel laminat care alcătuiesc șaiba rigidă și rezistentă de la partea superioară a pereților de zidărie existenți. Din șaiba de la nivelul părții superioare a pereților, în zona tamburului turlei, există câte o bară de oțel laminat verticală pentru fiecare pilastru.Un element foarte important al proiectului a fost restaurarea picturii murale de inspirație maură, realizată de Horovitz Mór.

Pictura interioară

Restaurarea picturii interioare a fost și ea o provocare deoarece a avut nevoie de construcția unor schele și eșafodaje, integral din lemn, pe nu mai puțin de 12 nivele. Cupola, de departe cel mai impresionant element, este pictată într-un albastru strălucitor, iar efectul pe care lumina care pătrunde prin cele 16 ferestre îl are pare că aparține într-adevăr divinității.

Secretele descoperite în clădire

Un moment inedit din timpul execuției a fost atunci când în pardoseala sinagogii a fost descoperit un cilindru din cupru în care exista un document datat 24 septembrie 1878. Prin acesta împăratul Ferencs Iozsef dădea aprobarea comunității evreiești să construiască sinagoga.

Acest cilindru a fost deschis la terminarea lucrărilor de reabilitare și restaurare în cadrul ceremoniei de inaugurare a sinagogii. Reabilitarea monumentului a fost o provocare pentru noi, mai ales datorită importanței acestuia pentru istoria orașului Oradea.

Proiectul nu a fost lipsit de dificultăți, dar suntem onorați că am avut ocazia să oferim orașului o clădire emblematică, a cărui potențial cultural poate fi valorificat din nou. Proiectele de restaurare sunt mereu pline de neprevăzut, dar felul în care clădirile istorice își dezvăluie secretele și frumusețea ne fascinează și ne motivează să mergem mai departe. Recompensa cea mai mare este că putem prelungi viața acestor clădiri, redându-le orașului.

testimonial

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Heading

This is some text inside of a div block.

Clădiri monument

Clădirile cu valoare istorică sunt un parte din patrimoniul cultural al orașului. Ele sunt mai mult decât simple spații funcționale, sunt entității vii care conectează generațiile. Am fost mereu onorați de oportunitatea de a reda aceste tipuri de clădiri orașului, comunității și vieții culturale. Suntem mândri că am putut reda viitorul acestor clădiri monument.

Palatul Moskovits

mai mult

Casa Deutsch

mai mult

Transgex

mai mult

Camera de Comert

mai mult

Complexul Baroc

mai mult