monument

Palatul Episcopal Romano-Catolic

mai mult

Palatul Episcopal Romano-Catolic

Palatul Episcopal Romano-Catolic a fost ridicat la inițiativa episcopului Patachich Adam între anii 1762-1776, după proiectul arhitectului vienez Franz Anton Hillebrand. Configurația fațadelor are ca model sistemul folosit în palatele vieneze de la începutul secolului al XVIII-lea .Prin conturul variat al golurilor și cornișelor acestora, prin diferențierea motivelor arhitecturale ale diferitelor segmente de fațadă, arhitectul a reușit să imprime clădirii o înfățișare reprezentativă.

Clădirea are un regim de înălțime S+P+2E, cu o configurație planimetrica în forma de U. Zidurile din subsol sunt amplasate sub zidurile structurale de la parter. Zidurile transversale descarcă prin intermediul unor arce din zidarie de cărămidă masive, de dimensiuni impresionante. O caracteristică a structurii este continuitatea, cu zidurile portante suprapuse ale etajelor unu și doi peste cele ale parterului. Grosimile zidurilor diferă pe contur și se reduc pe verticală.

O parte deosebită a acestei clădiri este șarpanta, aceasta fiind complexă ca formă și structură. Aceasta a suferit diferite intervenții necorespunzătoare de-a lungul anilor, care au dus la pierderea caracterului ei inițial, cel istoric baroc. Proiectul de reabilitare cuprinde consolidarea tuturor zonelor cu probleme ale șarpantei și a structurii portante, refacerea continuității zidurilor, înlocuirea învelitorii, înlocuirea sistemului de preluare a apelor meteorice, reabilitarea tencuielilor soclului și a zonelor degradate ale clădirii, restaurarea tuturor fațadelor, reabilitarea tâmplăriilor, reabilitarea finisajelor interioare, reabilitarea instalațiilor sanitare, termice și electrice.

Palatul Episcopal are o șarpantă extraordinară formată dintr-un număr de 13 secvențe cu rezolvări structurală diferite, include 5 zone cu structură impunătoare spațial.Toate zonele de șarpantă au fost consolidate și restaurate. Fiecare zonă a șarpantei a fost tratată ca un tronson de sine stătător, iar în faza de proiectare Pth+DE a fost personalizată intervenția pentru fiecare zonă în parte. Pentru ca lucrările de reabilitare ale acoperisului să fie complete, s-au îndepărtat toate învelitorile, inclusiv șipcile care au fost inlocuite cu altele noi. S-au înlocuit toate sorturile, doliile, jgheaburile și burlane cu piese din tablă de zinc.

testimonial

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Heading

This is some text inside of a div block.

În anii 1965-1968, în unele zone fațadele au fost tencuite cu tencuieli pe bază de var-ciment. Aceste tencuieli au prezentat degradări sau slabă aderență, prin urmare au fost înlăturate, păstrându-se doar zonele cu tencuieli istorice care se aflau într-o stare bună de conservare. Suprafețele decapate au fost retencuite cu tencuieli poroase de asanare, hidrofobe și permeabile la vapori. Decorația barocă parietala, basoreliefurile, capitelurile, chenarele ferestrelor și ale portalurilor au fost curățate de straturile vechi de zugrăveli și s-au făcut completări cu material identic ca și compoziție cu cel al elementelor degradate. Întreaga zugrăveală sintetică a fațadelor a fost înlăturată și s-a zugrăvit cu vopsele pe bază de dispersie silicatică, care corespund cu criteriile pentru protecția monumentelor, zugrăveli rezistente la elementele poluante ale mediului.

În reabilitarea spațiilor interioare s-a dorit conservarea caracterului clădirii, păstrându-se toate pardoselile istorice, acestea trecând prin ample procese de restaurare. Au fost demolate toate zidurile de compartimentare moderne care au parazitat spațiile boltite, atât de reprezentative, asigurând deschiderea dorită printr-un flux clar și controlabil.

Catedrala Romano-Catolica “Înălțarea Fecioarei Maria”

Catedrala Romano-Catolica “Înălțarea Fecioarei Maria” s-a construit la inițiativa episcopului Forgach Pal incepand cu anul 1751, când s-au demarat lucrările de execuție, după planurile arhitectului Franz Anton Hillebrandt, iar inaugurarea oficială a catedralei a avut loc în data de 25 iunie 1780.

mai mult

Parcul dendrologic al Palatului Episcopal Romano-Catolic

Parcul dendrologic al Palatului Episcopal Romano-Catolic apare în prima reprezentare cartografică, care atestă existența sa, în harta topografică militară a imperiului Habsburgic din perioada anilor 1806-1869. Parcul baroc a fost amenajat în jurul Palatului Episcopal pe terenuri care la mijlocul secolului al XVIII-lea se aflau la marginea orașului și aparțineau episcopiei.

mai mult

Clădiri monument

Clădirile cu valoare istorică sunt un parte din patrimoniul cultural al orașului. Ele sunt mai mult decât simple spații funcționale, sunt entității vii care conectează generațiile. Am fost mereu onorați de oportunitatea de a reda aceste tipuri de clădiri orașului, comunității și vieții culturale. Suntem mândri că am putut reda viitorul acestor clădiri monument.

Sinagoga Sion

mai mult

Palatul Moskovits

mai mult

Casa Deutsch

mai mult

Transgex

mai mult

Camera de Comert

mai mult