monument

Catedrala Romano-Catolica “Înălțarea Fecioarei Maria”

mai mult

Catedrala Romano-Catolica “Înălțarea Fecioarei Maria”

Catedrala Romano-Catolica “Înălțarea Fecioarei Maria” s-a construit la inițiativa episcopului Forgach Pal incepand cu anul 1751, când s-au demarat lucrările de execuție, după planurile arhitectului Franz Anton Hillebrandt, iar inaugurarea oficială a catedralei a avut loc în data de 25 iunie 1780. Clădirea catedralei se desfășoară pe un plan sub formă de cruce latină, formând spații de tip bazilical: doua turnuri de colț, nava principală, navele laterale, careu și transept, corul central și coruri laterale. Catedrala a trecut printr-un proces de reabilitare al fațadelor și al învelitorilor.

Datorită conformării ansamblului: deschideri mari, subansambluri cu rigidități diferite, structură portantă din zidărie de caramidă neconfinată (fără stâlpișori și centuri de beton armat) a prezentat fisuri de diverse deschideri în zonele cu goluri mari, la contactul dintre subansambluri cu rigidități diferite. Discontinuitățile structurale adică fisurile, crăpăturile s-au tratat în funcție de deschiderea lor prin impanare cu pene de lemn de esenta tare și injectare cu lapte de var hidraulic, reteserea zidăriei în adâncime minimă de 1 cărămidă, iar pentru restabilirea conlucrării zidurilor s-au prevăzut sisteme de armare cu bare elicoidale din inox și aplicarea armăturilor din plasă de fibră de sticlă combinată cu armături din inox.

La nivelul fațadelor tencuielile au prezentat degradări sau slabă aderență, prin urmare au fost înlăturate, păstrându-se doar zonele cu tencuieli istorice care se aflau într-o stare bună de conservare. Suprafețele decapate au fost retencuite cu tencuieli poroase de asanare, hidrofobe și permeabile la vapori. Întreaga zugrăveală sintetică a fațadelor a fost înlăturată și s-a rezugrăvit cu vopsele pe bază de dispersie silicatică care corespund cu criteriile pentru protecția monumentelor, zugrăveli rezistente la elementele poluante ale mediului.

testimonial

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Heading

This is some text inside of a div block.

Palatul Episcopal Romano-Catolic

Palatul Episcopal Romano-Catolic a fost ridicat la inițiativa episcopului Patachich Adam între anii 1762-1776, după proiectul arhitectului vienez Franz Anton Hillebrand. Configurația fațadelor are ca model sistemul folosit în palatele vieneze de la începutul secolului al XVIII-lea .Prin conturul variat al golurilor și cornișelor acestora, prin diferențierea motivelor arhitecturale ale diferitelor segmente de fațadă, arhitectul a reușit să imprime clădirii o înfățișare reprezentativă.

mai mult

Parcul dendrologic al Palatului Episcopal Romano-Catolic

Parcul dendrologic al Palatului Episcopal Romano-Catolic apare în prima reprezentare cartografică, care atestă existența sa, în harta topografică militară a imperiului Habsburgic din perioada anilor 1806-1869. Parcul baroc a fost amenajat în jurul Palatului Episcopal pe terenuri care la mijlocul secolului al XVIII-lea se aflau la marginea orașului și aparțineau episcopiei.

mai mult

Clădiri monument

Clădirile cu valoare istorică sunt un parte din patrimoniul cultural al orașului. Ele sunt mai mult decât simple spații funcționale, sunt entității vii care conectează generațiile. Am fost mereu onorați de oportunitatea de a reda aceste tipuri de clădiri orașului, comunității și vieții culturale. Suntem mândri că am putut reda viitorul acestor clădiri monument.

Sinagoga Sion

mai mult

Palatul Moskovits

mai mult

Casa Deutsch

mai mult

Transgex

mai mult

Camera de Comert

mai mult